Gibraltar

 

 

 

Gibraltar National Day

 

 

 

10 september


De slechts 6km² grote Britse kroonkolonie ligt voor de kust van Zuid Spanje.

 

Vanwege de grootte en oppervlakte wordt het door de Engelsen liefdevol de “Rock” genoemd. De rots is bekend om haar apenkolonie die op het hoger gelegen Apes´ Den vrij rondlopen. Je kunt er komen via de kabelbaan vanuit Alameda Gardens. Main Street vormt het centrum van de stad, dit is een lange winkelstraat waar je tax free kunt inkopen. Gibraltar heeft bovendien een prachtige jachthaven waar vandaan boten vertrekken om in de Straat van Gibraltar dolfijnen en zelfs walvissen te spotten. Hoewel Gibraltar haar eigen munteenheid heeft, kun je overal met de Euro betalen.

 

Gibraltar leent zich uitstekend voor een dagexcursie. Boek een hotel wanneer je rustig van alle highlights van Gibraltar wilt genieten en de typische sfeer van verschillende culturen wilt proeven. Vergeet je paspoort niet! 

 

 

"Portier" bij St. Michael´s Cave
"Portier" bij St. Michael´s Cave

BEZIENSWAARDIGHEDEN VAN GIBRALTAR

 

OP DE ROTS (Upper Rock)

 

Apes´ Den

Hier vind je de belangrijkste attractie van Gibraltar, de berberapen of makaken die hier vrij rondlopen. Let op: voederen van de apen is verboden.

 

Great Siege Tunnels

Tunnels gemaakt in de rots ter verdediging van Gibraltar tijdens de grote belegering (Great Siege) van 1779 – 1783.

 

Moorse Burcht

De Moorse vestingwerken dateren van 1160, de toren is in 1333 gebouwd door de veroveraar Abu´l Hassan.

 

St. Michael´s Cave

Druipsteengrotten met auditorium

 

World War II Tunnels

Een groot netwerk van tunnels, in de rots gebouwd tijdens de Tweede Wereldoorlog.

STADSCENTRUM

 

Casemates Square

Vroeger een plek voor openbare executies is nu een gezellig plein met terrasjes. Hier eet je bij Roy´s de beste Fish & Chips van Gibraltar. Vanaf het plein loop je eenvoudig Main Street in, de winkelstraat waar je tax free kunt inkopen. 

 

Cathedral of St. Mary the Crowned

Rooms Katholieke kathedraal, gebouwd op de fundering van de vroegere moskee.

 

The Convent (het klooster)

Dit vroegere Franciscanenklooster is de officiële residentie van de Britste gouverneur van Gibraltar. Dagelijks is er het schouwspel van de wisseling van de wacht.

 

Gibraltar museum

Aan de hand van voorwerpen, foto´s en schilderijen krijg je een goed beeld over de rijke geschiedenis van Gibraltar.

 

Great Synagogue and Flemish synagogue (Grote en Vlaamse synagoge)

Gibraltar telt vier synagoges. De synagoge in Engineer Lane dateert van 1724 en is een van de oudste, nog in gebruik zijnde synagoge, op het Iberisch schiereiland.

BUITEN HET STADSCENTRUM

 

Alameda Gardens

Botanische tuin vlak buiten de stadsmuren. Hier bevindt zich ook de kabelbaan waarmee je het hoger gelegen deel van de rots en Apes´ Den waar de apenkolonie zich bevindt, kunt bezoeken.

 

Jachthavens

Gibraltar heeft twee jachthavens, Ocean Village en Quensway Quay. In beide havens vindt je winkels en gezellige bars en restaurants. Vanaf Gibraltar vertrekken dagelijks boten waarmee je dolfijnen en walvissen kunt spotten.

 

Moskee

De moskee staat op de zuidelijkste punt van Gibraltar. De moskee is geschonken door de vroegere koning Fahad Abdul Aziz van Saudie Arabië en in 1997 door de islamitische gemeenschap van Gibraltar in gebruik genomen

 

Shrine of our Lady of Europe

Ook op de zuidpunt staat de oorspronkelijke moskee die sinds 1462 in gebruik is als kapel ter ere van de maagd Maria. Het Mariabeeld is ooit geroofd tijdens een plundering maar wordt nog steeds vereerd.