Geschiedenis van Malaga

De geschiedenis van Málaga staat vooral in het teken van de zee. De Feniciërs stichtten de nederzetting Malaka en handelden vooral in koper en zilver. Daarnaast hielden ze zich bezig met visserij vanuit de haven aan de voet van de berg Gibralfaro. Na de Carthaagse overheersing werd Málaga ingenomen door de Romeinen. Dit had een opleving van de economie en cultuur tot gevolg. Uit deze tijd stamt het Romeins theater, een van de oudste van Spanje. Men leefde vooral van de visserij en de landbouw van het binnenland.

Alcazaba Malaga
Alcazaba Malaga

Na achtereenvolgens overheerst te zijn door Germanen en Visigoten kwam Málaga acht eeuwen lang onder heerschappij van de Moren te staan. De Moren ommuurden de stad waarbinnen handel werd gedreven en allerlei ambachten uitgeoefend. Ook was er een joodse wijk, onafhankelijk van de rest van de stad. In deze tijd floreerde Malaqa, de benaming van de Moren voor Málaga. Uit deze tijd stammen ook twee van de voornaamste monumenten van Málaga: het Alcazaba en het kasteel van Gibralfaro.

 

In 1487 begon de herovering door de Katholieke Koningen. De Moren gaven zich niet zo maar gewonnen en bouwden een aantal verdedigingtorens (Torre de Molinos, Alhaurín de la Torre, Alhaurín el Grande en Torre de Benalgabon). Na een lange en bloedige strijd overwonnen de Katholieke Koningen uiteindelijk en was de Reconquista, de herovering op de Moren, voltooid. De Moorse bevolking werd veroordeeld tot slavernij of tot de doodstraf. Er werden kerken gebouwd en op de plaats van de moskee werd een begin gemaakt met de bouw van de kathedraal. De stad werd vervolgens bevolkt door mensen uit andere gedeelten van Spanje. Ook de haven werd aangelegd, waardoor er handel kon worden gedreven, zoals textiel, staal, hout en voedsel.

 

Van de 16e tot de 18e eeuw raakte Málaga in verval en werd het geteisterd door epidemieën, overstromingen en aardbevingen met slechte oogsten tot gevolg. In de 18e eeuw zette het herstel in en werd de haven uitgebreid en werd de bouw van de kathedraal voortgezet. Maar tijdens de opstand tegen de legers van Napoleon (1810) werd de stad wederom voor een aanzienlijk deel verwoest.

 

 

Executie Generaal Torrijos
Executie Generaal Torrijos

De 19e eeuw was de tijd van een kleine groep bourgeoisie families, onder andere Larios en Heredia, waarvan enkele zelfs invloed hadden op de nationale politiek. In politiek opzicht was het een roerige tijd met veel opstand en kenmerkte zich als radicaal en extreem.

 

Málaga ontpopte zich onder leiding van bovengenoemde families als een pionier van de industriële revolutie in Spanje en stond bekend als de stad van de schoorstenen waar staal en textiel werd geproduceerd

Vanaf 1880 ging het weer minder in Málaga, er ontstond een crisis en ook werd het weer geteisterd door overstromingen. De suikerindustrie was hiervan het voornaamste slachtoffer. Bovendien werd de druiventeelt in de omgeving verwoest door een luizenplaag.

 

Aan het begin van de 20e eeuw veranderde de economie wat het einde betekende van de industrie. Economische depressie en sociale conflicten tussen de republikeinse bourgeoisie en de arbeidersbeweging zorgden voor veel spanning. Na het uitroepen in 1931 van de Tweede Republiek werden ook in Málaga veel religieuze gebouwen in brand gestoken.

Na het uitbreken van de Burgeroorlog werd Málaga pas in februari 1937 veroverd door de troepen van generaal Gonzalo Queipo de Llano. Hierna volgde de militaire dictatuur van Franco, waarbij in Málaga 17.000 mensen werden gefusilleerd en begraven in massagraven, zoals op het kerkhof San Rafael.

 

Tijdens de dictatuur van Franco ontstond de toerisme “boom” en ook Málaga profiteerde daarvan mee. Het vliegveld van Málaga speelt hierbij een belangrijke rol bij het vervoer van toeristen, vooral uit Noord-Europa.

In 1988 verloor Málaga Torremolinos, dat een zelfstandige gemeente werd, en daardoor een deel van haar inwonersaantal en een behoorlijk financieel aandeel.

Picasso museum in Buenavista paleis
Picasso museum in Buenavista paleis

Na 2000 zijn het Picassomuseum, het CAC, museum voor moderne kunst, en het Carmen Thyssen museum geopend, wat de aantrekkingskracht van de stad bevorderde. In 2015 wordt een vestiging van het Staatsmuseum van Russische kunst uit St. Petersburg en een dependance van het Centre Pompidou in Parijs in Málaga gevestigd. Na de komst van de hogesnelheidstrein (AVE) is nu de aanleg van nieuwe metrolijnen aan de orde. Bovendien wordt de binnenstad grondig gerestaureerd. De luchthaven is uitgebreid en speciaal voor de meer dan 300 cruiseschepen die de stad jaarlijks bezoeken is er een nieuwe terminal in de haven gebouwd.