Benalmádena

Benalmádena dankt haar naam aan de Moren (Ben al Madina = Zoon van de mijnen).

 

Resten van Fenicische en Romeinse nederzettingen tonen aan dat de omgeving van Benalmádena ook al voor de Moorse tijd bewoond werd.

 

Na de herovering door de Katholieke Koningen is Benalmádena lang praktisch onbewoond gebleven uit angst voor aanvallen vanuit zee. In deze periode werden ook bijna alle verdedigingswerken afgebroken, waardoor er weinig uit deze tijd bewaard is gebleven.

 

In de 19e eeuw vestigden er o.a. vanwege de druiventeelt zich weer mensen in Benálmadena, maar door epidemieën en druifluis vertrokken zij ook weer.

 

Pas in de tweede helft van de 20e eeuw leefde Benalmádena weer op door de komst van het toerisme. Er werd volop gebouwd, waardoor Benalmádena nu een van de grootste toeristische trekpleisters is geworden met een ruim aanbod aan hotels en vakantieappartementen.

 

De jachthaven en het attractiepark Tivoli zijn het meest in het oog springend.

 

 

Bezienswaardigheden

  • Benalmádena Pueblo, het oorspronkelijke dorp met haar typische Andalusische sfeer.
  • Castillo de Colomares, een bijzonder monument gebouwd in de jaren negentig van de vorige eeuw en opgedragen aan de ontdekker van Amerika, Columbus.
  • Stupa, een boeddhistische tempel vlakbij Benalmádena Pueblo.

Feria´s en fiestas in Benalmádena

Corpus Cristi

Romeria de San Juan

Feria

Virgen del Carmen

Feria

Día del Turista

60 dgn. na Sem. Santa

11 juni

juni

16 juli

2e/3e week augustus

27 september

Pueblo

 

Arroyo de la Miel

 

Pueblo


 

Semana Santa in Benalmádena

 

Benalmádena Pueblo: Tijdens de Semana Santa vinden er dagelijks, met uitzondering van woensdag en zaterdag, processies plaats.

Arroyo de la Miel: Processies op Palmzondag, woensdag en (goede) vrijdag.

Haven

In de mooi aangelegde jachthaven heb je naast restaurants en barretjes ook een keur aan kleine winkeltjes. Vanuit de haven worden boottrips georganiseerd om te vissen of om dolfijnen te spotten. Bovendien vertrekt er vier keer per dag een veerboot naar Fuengirola. 

 

Markt

De markt in Benalmádena vind op vrijdag plaats in Arroyo de la Miel. Ook is er elkewoensdag een rastro of vlooienmarkt op de parkeerplaats bij het park La Paloma.

Uitgaan 

Langs de boulevard van Banlmádena kun je gezellig eten in een van de vele restaurants en chiringuitos. Het uitgaansleven speelt zich vooral af rondom Plaza Sol y Mar, daar zijn een aantal discotheken. Het casino van Benalmádena vind je in hotel Torrequebrada.